Tijd voor creativiteit

Van werknemers wordt tegenwoordig steeds meer verwacht dat ze onder druk van strikte, krappe deadlines innovatieve oplossingen bedenken voor nijpende, praktische problemen die alsmaar complexer van aard zijn. Dat vereist creativiteit. Maar hoe verhouden die twee zaken zich tot elkaar? Hoe creatief zijn we onder tijdsdruk?

Veel mensen denken dat ze onder tijdsdruk creatiever zijn. Ze laten de tijd verstrijken en wachten op inspiratie in de hoop dat zich een kant-en-klaar idee aandient als de druk maar hoog genoeg wordt. Psychologisch onderzoek heeft helaas aangetoond dat het zo niet werkt. De gemiddelde mens is onder tijdsdruk juist minder creatief. Tijdsdruk maakt dat mensen zich minder goed kunnen concentreren. Je komt er gewoon niet zo lekker in als je je druk maakt over de tijd en het maakt je denken minder flexibel. Bovendien heb je minder tijd om na te denken over verschillende benaderingen en oplossingsrichtingen.

Dit fenomeen wordt in onderstaand filmpje prachtig geïllustreerd in een experiment met kinderen:

https://www.youtube.com/watch?v=7CLmkZlbL0U

Maar toch, ver voor de deadline uit werken blijkt ook niet altijd voordelig. Essentiële informatie komt vaak pas laat beschikbaar en niet zelden belanden perfect uitgewerkte plannen in de prullenbak, omdat ze niet meer aan de later opgeworpen eisen voldoen. In veel creatieve beroepen zien we daarom dat mensen een typische U-vorm vertonen in hun taakactiviteiten. Ze beginnen vroeg om zich te oriënteren op de opdracht en zich in te lezen in het onderwerp. En dan leggen ze het werk weg. Ze laten het sudderen, maar ze werken er niet concreet aan. Later, als de deadline in zicht komt, gaan ze er goed voor zitten en ronden het werk binnen relatief korte tijd af.

De gedegen voorbereiding, gevolgd door een periode van incubatie, dragen ertoe bij dat ideeën gevormd en gewogen kunnen worden, waarna nog voldoende tijd over is om ze uit te werken tot toepasbare, slimme oplossingen voor complexe problemen.

Het hele artikel van Josette Gevers lees je hier.