Ongewenst gedrag op een luchtige manier bespreekbaar maken

Ruim een kwart van de mensen in Nederland is weleens gepest door collega’s of leidinggevenden. In 2014 waren een half miljoen werknemers slachtoffer van pesterijen op de werkvloer.

Vorig jaar lanceerde het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een campagne om het probleem van pesten op de werkvloer op de agenda te zetten. Pesten op het werk heeft grote impact op de mensen die het overkomt en zorgt naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Het ministerie vroeg ons speciaal voor de groep medewerkers die zich bezighoudt met deze campagne een werkvorm te ontwikkelen om het onderwerp bespreekbaar te maken. De workshop Pesten op de werkvloer is het resultaat en is nu ook voor jullie beschikbaar.

Wat is pesten eigenlijk?

Het doel van de training is het behandelen van de diverse verschijningsvormen van pesten, het herkennen en erkennen van pesten op de werkvloer en werknemers handvatten geven hoe om te gaan met situaties met betrekking tot pesten. Na een korte inleiding zullen twee trainingsacteurs twee scènes over pesten op de werkvloer spelen die op luchtige wijze zichtbaar maken welke invloed jouw gedrag heeft op werksituaties of op je collega’s. In deze scènes schrijven maken we gebruik van herkenbare situaties uit de praktijk. De deelnemers mogen zelf aanwijzingen geven voor het verbeteren van het verloop van de scène en krijgen op die manier inzicht in hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op een situatie.

Wat is pesten eigenlijk? Wanneer is een opmerking grappig en wanneer is het kwetsend? Veel mensen zullen ontkennen dat er binnen hun collegiale kring sprake is van pesten, maar is dat wel écht zo als je er goed over nadenkt? En wat moet een leidinggevende aan pesten doen? Hoe ga je op een constructieve manier het gesprek aan?

Met humor en inlevingsvermogen houden de acteurs het publiek een spiegel voor en door de interactieve manier van spelen wordt iedereen betrokken bij wat er op het podium gebeurt. Het onderwerp “pesten op de werkvloer” wordt daarmee beeldend en bespreekbaar gemaakt. Tussen de scènes door en/of na de scènes zullen de acteurs met de groep in gesprek gaan over o.a. hoe je het gesprek aan kunt gaan over pesten op de werkvloer.

Bespreekbaar maken

De theaterwerkvorm Pesten op de Werkvloer is luchtig en herkenbaar. De medewerkers krijgen inzicht in verschillende vormen van pesten op het werk en door de regie-aanwijzingen worden er vanuit de eigen gelederen mogelijke oplossingen aangedragen voor vervelende situaties.

Harry Stuut

“Ik heb de workshop gevolgd en hij is mij zeer goed bevallen. Door het interactieve karakter kon je je eigen gedrag oefenen en dit was voor mij wel aanleiding tot enige reflectie. Pluim voor de acteurs, die een moeilijk onderwerp toch op een luchtige en constructieve manier bespreekbaar maakten. Aanrader voor iedereen.”

Harry StuutCoordinator Functioneel Beheer bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) Groningen

DIRECT CONTACT

roos-liesbeth mbtm 1

Heb je vragen over of voor ons of ben je geïnteresseerd om ons in te zetten bij jouw evenement of happening? Bel Roos of Liesbeth, samen komen we tot dé perfecte oplossing voor jou!
Bel ons nu: 020 – 6853351