Linkshandig? Gefeliciteerd!

Uitzonderingen fascineren ons. En met een vertegenwoordiging van slechts 10 tot 15 procent van de mensen, vormen linkshandigen absoluut zo’n uitzondering.

Gekke vraag wellicht, maar ben je zelf linkshandig? En kan je jongleren? Als het antwoord op beide vragen “ja” is, zou het zomaar kunnen dat je extra ontwikkelde rechterhersenhelft je heeft geholpen bij het onder de knie krijgen van het jongleren.

Er worden allerlei eigenschappen toegeschreven aan linkshandigen. Zo zouden ze meer crimineel verdrag vertonen, meer drinken en zelfs jonger sterven dan rechtshandigen. Toch worden al deze beweringen niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Het functioneren van je handen is eigenlijk een uiting van je brein (je hersenen sturen immers je handen aan) en daarom kan links- of rechtshandigheid gelinkt worden aan cognitie, je denkvermogen.

Omdat onze hersenhelften kruislings gelinkt zijn aan de linker- en rechterkant van ons lichaam, zorgt het veelvuldig gebruik van de linkerhand voor een beter ontwikkelde rechterkant van het brein.

Die kant is verantwoordelijk voor ruimtelijk bewustzijn en abstract denkvermogen. Bovendien hebben linkshandigen meer verbindende zenuwen tussen de twee hersenhelften. Daardoor kunnen ze informatie sneller verwerken. Zie daar de link met het jongleren! Zowel ruimtelijk inzicht als de mogelijkheid snel informatie te kunnen verwerken, zijn essentieel om drie, vier of zelfs vijf ballen in de lucht te kunnen houden.

Om dit te bewijzen, werd er een experiment uitgevoerd onder 2.300 studenten. Hen werd gevraagd rekenopdrachten te maken. Uit de resultaten bleek dat de eenvoudige vragen door de hele groep even goed werden beantwoord. Opvallend was echter dat linkshandigen beter scoorden bij de moeilijkere opgaven.

En het is natuurlijk geen wetenschappelijk bewijs, maar wat dacht je van deze linkshandige beroemdheden: Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Beethoven, Picasso.