Theater als proeftuin voor het echte leven

Door ons snelle, hectische bestaan herkennen we vaak onze intuïtie niet meer. Bij Improvisatie Theater leer je te vertrouwen op jezelf en op je medespeler, want er is vooraf (bijna) niets afgesproken. Tijdens deze workshop ervaren deelnemers dat goed luisteren, elkaars (spel-)aanbod accepteren, spontaan reageren, fouten durven maken (fouten worden vondsten) ervoor zorgen dat er een samenspel ontstaat, waarbij het lijkt alsof de spelers elkaars gedachten kunnen lezen. Spelenderwijs kom je tot een ultieme samenwerking en kun je experimenteren met ander gedrag dan je gewend bent te vertonen ;je kunt je een beetje “uitleven” en je eigen impulsen leren herkennen.

Op een veilige manier uit je comfortzone

Er wordt gewerkt aan verscheidene basis-principes :

 • Doe wat het eerst in je opkomt
 • Laat de ander schitteren
 • Zeg nooit “nee” (je mag niet blokkeren)
 • Accepteer wat de ander doet
 • Wat je ook doet, doe het met enthousiasme en ga ervoor!

We beginnen met een fysieke warming-up. Deelnemers komen al los van het (be-)denken en we werken ongemerkt al aan groepsvorming en concentratie.
Vervolgens gaan we in 2 en 3 tallen kleine improvisatie-opdrachten doen, waarbij het accepteren van elkaars spel-aanbod de focus is en deelnemers ervaren hoe sterk de kracht van associeren is. Je ervaart hoe het is om spontaan te reageren in plaats van origineel of grappig te willen zijn. In weer andere groepssamenstellingen gaan we met elkaar theater-scenes improviseren, waarbij met weinig spelgegevens de meest mooie/boeiende/hilarische/ontroerende scenes tot stand kunnen komen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om aan het eind een échte Theatersport wedstrijd te houden. De inzet hiervan  kan vooraf worden besproken met de begeleider.

Wanneer is Theater Improvisatie geschikt?

Het is goed mogelijk om tijdens deze workshop aan een thema te werken. Bijvoorbeeld

 • Terug- en/of vooruitblikken op veranderingen
 • Team-building
 • Omgaan met oppositioneel gedrag
 • Presenteren
 • Jezelf positioneren
 • De impact van non-verbaal gedrag
 • Uw thema

De workshop Improvisatie Theater kan worden ingezet als  een goede voorbereiding op een brainstorm-sessie of op het geven van een presentatie. Ook als teambuilding is deze workshop uitermate geschikt.

Mensen zonder enige ervaring in toneelspelen of presenteren voelen zich op hun gemak tijdens deze workshop , doordat we een rustige opbouw hanteren en je geen fouten kunt maken.

Ronald Brussen

“We denken allemaal dat we hetzelfde bedoelen met klantgericht gedrag. Theaterimprovisatie helpt om die verschillen heel duidelijk zichtbaar te maken en ons zover te krijgen dat we ook echt allemaal hetzelfde beeld hebben bij het gewenste gedrag.”

Ronald BrussenTeammanager Corporate bij Alliander

DIRECT CONTACT

roos-liesbeth mbtm 1

Heb je vragen over of voor ons of ben je geïnteresseerd om ons in te zetten bij jouw evenement of happening? Bel Roos of Liesbeth, samen komen we tot dé perfecte oplossing voor jou!
Bel ons nu: 020 – 6853351