Hand geven etiquette

Een hand geven doe je soms wel dagelijks. En vaak zonder erbij na te denken. De meeste mensen doen dit zelfs onbewust helemaal verkeerd.

De Hartelijke Dames zijn specialisten op het gebied van hartelijkheid in alle vormen. Zij hebben in hun praktijk een aantal ‘hand geef’-stijlen leren kennen. Onderstaande ‘hand geef-stijlen’ delen zij graag in hun workshop ‘Hartelijke Netwerken met Pit’ tijdens de ‘Handenschud oefening’. Over het algemeen zijn de ‘schud-stylen’ zeer herkenbaar bij het publiek.

De bankschroef

De ‘Alfa’ hand, je hand komt in een bankschroef terecht en ook nog zo gedraaid, dat je ‘onder komt te liggen’. Ook wel een Trump-hand genoemd.

De lift

De hand die direct de hand van de ander omhoog trekt, alsof er iemand onder door moet lopen. Deze manier van een hand geven wordt zeer waarschijnlijk bedoelt om een vrolijke opwaartse indruk te maken.

De dooie vis

De slappe willoze, krachteloze, natte hand, waarvan je het gevoel krijgt als je hem probeert aan te nemen, dat je je ongewild in een #metoo positie bevindt.

Hand geven: de gedwongen handkus

Bij het vermoeden van een #metoo moment, kan je degene die jou de hand wil gaan schudden een ‘gedwongen handkus’ laten geven, waarbij je moet zorgen dat je iemand geen rechtse hoek geeft. Elegant doen, lief kijken en wachten als jullie handen met jouw hand boven voor het gezicht van de ander hangt. Veel mensen weten niet meer wat een handkus is. Blijft een gok.

Hand geven: de eendenbek ook wel de knijper genoemd

De hand die de vingers als een eendenbek in de knijperstand houdt en dus alleen contact maakt met de vingers van de ander.

Hand geven: de boswortelen

De hand die alleen de vingers pakt en fijnknijpt, vooral voor iemand met ringen een enorme uitdaging om geen pijnlijk gezicht te trekken.

Hand geven: de pompzwengel

De uitbundig van hoog naar laag schuddende hand, waarbij de hele arm wordt meegenomen. De vraag is: Hoe kom je los?

Hand geven: de knokkelkraker

Deze vorm van een hand geven wordt vooral gegeven door mannen met enkellettergrepige namen (Henk, Jos, Jan) en bedoelt om indruk te maken, met als effect: Auw!!! want je knokkels worden tegen elkaar geplet. Niet heel erg fijn dus.

Conclusie van deze hand geven etiquette voorbeelden

Zoals Meneer Kaktus altijd zei: ‘Wat heb je nou geleerd?’. Vooral hoe je de handen van je collega’s eens lekker kunt analyseren met bijbehorende namen. Wil je meer verbinding met je collega’s, boek dan met z’n allen eens de workshop ‘presenteren met pit’ van dé experts in hand geven etiquette.

hand geven etiquette