feedback geven aan je collega's

Feedback geven aan je collega’s

Voor een goede samenwerking is het belangrijk om feedback te geven aan je collega’s. Praat niet over elkaar, maar praat met elkaar. Veel mensen vinden het echter erg moeilijk om feedback te geven. Daarom hebben we hier wat handige tips verzameld.

Waarom is feedback geven aan je collega’s zo belangrijk?

Feedback geven aan je collega’s helpt de sfeer en prestaties op de werkvloer verbeteren. Het ontvangen van positieve feedback motiveert de ontvanger om meer dingen te doen volgens de formule die de goede feedback opleverde. Feedback geven aan je collega’s kan ook helpen bij het smeden van een band onderling, of tussen organisatie en personeel. Het zorgt voor een groter gevoel van betrokkenheid bij de organisatie, een hoger gevoel van waardering omdat er wel op ze gelet wordt en ze niet zomaar een nummertje zijn, en dat leidt weer tot hogere motivatie bij de collega’s. Ook wordt het door het geven van feedback makkelijker voor de ander om jou ook feedback te geven. Zo kun je weer van elkaar leren.

Vorm van feedback

Bij “feedback geven aan je collega’s” denk je al vrij snel aan negatieve punten zo voorzichtig mogelijk uitlichten en overbrengen aan je collega. Echter is het uitlichten van positieve punten en complimenten geven aan je collega ook een vorm van feedback geven. Sterker nog, mensen leren vaak meer van duidelijk commentaar op welke dingen ze goed gedaan hebben dan kritiek op fouten. Het ontvangen van positieve feedback motiveert meer.

Tips om goede feedback aan je collega’s te geven

Feedback geven is dus heel belangrijk maar wordt vaak niet zomaar gedaan. Om feedback geven te stimuleren kan het vanuit leidinggevenden een goed idee zijn om feedback momenten in te plannen. Dit kan zowel in de vorm van een team dag als vergadering, of juist motivatie om elkaar eens 1 op 1 te spreken, bijvoorbeeld tijdens een wandelingetje.

Bereid goed voor wat je wilt zeggen, zodat je een duidelijk verhaal hebt wanneer je de feedback aan je collega’s aan het geven bent. Schrijf van tevoren wat positieve en negatieve punten op en kies de belangrijkste uit.

Hou bij het geven van de feedback de 4 G’s in je achterhoofd:

  • Gedrag: beschrijf het gedrag feitelijk en maak geen verwijten
  • Gevolg: wat is het gevolg van dat gedrag en waarom is het zo belangrijk dat het gedrag dus veranderd
  • Gevoel: welk gevoel roept het gedrag bij je op. Let op dat je dit niet te zwaar aanzet en dat je deze G eventueel weglaat als je gesprekspartner hier niet zo veel mee kan.
  • Gewenst: bespreek samen met je collega welke gewenste verandering nu kan plaatsvinden om het gedrag goed aan te passen.
    Let op dat je feedback in de ik-vorm geeft en dat het dus echt vanuit jezelf komt. Geef je collega ook de ruimte om te reageren en controleer tussendoor of jullie op 1 lijn zitten. Vraag bijvoorbeeld even na of je collega zich het voorval waar je het over hebt kan herinneren. Zo niet, zorg dan eerst dat dat het geval is.

Geeft bij het bespreken van het gewenste gedrag specifieke suggesties voor verbetering, of brainstorm deze met de collega samen. Zorg er ook voor dat je niet alleen negatieve feedback geeft maar geef ook positieve feedback. De meeste mensen ervaren 4 positieve opmerkingen en 1 kritische opmerking als een evenwicht. Zorg dus dat je voldoende positieve feedback geeft. Moedig je collega’s ook aan om de feedback bij anderen te checken.