Wat is feedback

Vaak realiseert men zich niet hoe belangrijk feedback is. Het is soms vervelend om negatieve feedback te ontvangen, men kan dat sneller zien als kritiek dan als een verbeterpunt. Maar feedback kan ook positief zijn! Hier gaan we verder in op feedback itself. Wat is feedback?

Iedereen wil graag groeien in de dingen die hij/zij doet. Dit doe je door zelfontwikkeling, educatie en door praktijkervaring. Maar zelfs wanneer je dit allemaal hebt gedaan, kom je nergens zonder feedback. Feedback is een manier om te reflecteren op jezelf. Anderen kijken dan naar jouw werk en geven hun mening erover. Door vaker feedback te ontvangen, kijk je niet alleen vanuit jouw perspectief, maar leer je ook hoe je overkomt op andere mensen. Heel erg handig dus!

Wat is positieve feedback

Wat is feedback draait altijd om twee aspecten, positief en negatief. Dit geeft de ontvanger een fijn gevoel en dan heeft hij/zij er ook wat aan. De beste positieve feedback is het geven van een compliment. Wij Nederlanders zouden dat vaker moeten doen; het is gratis, kost relatief gezien geen tijd en levert een heleboel op!

Wat is feedback

Do’s & dont’s

 • Begin altijd met positieve feedback

  Dit zorgt ervoor dat de negatieve feedback echt wordt gezien als feedback, en niet als directe kritiek.

 • Wees specifiek

  “Je hebt het goed gedaan” is te algemeen. Denk dan aan: “de opbouw van je presentatie was erg goed doordacht!”

 • Vergelijk de ontvanger niet met iemand anders

  “Je hebt het beter gedaan dan de vorige” zegt meer over de vorige persoon dan over de ontvanger. Complimenteer in plaats daarvan over wat hij/zij zelf goed heeft gedaan.

Do’s & dont’s

 • Controleer of de ontvanger begrijpt wat jij bedoelt

  Zo voorkom je dat hij/zij jouw feedback verkeerd opvat.

 • Spreek namens jezelf

  Feedback geven doe je vanuit jouw eigen mening, neem die van een ander niet mee in die van jou.

 • Geef geen feedback wanneer je boos bent

  Op dat moment ben je geneigd meer te zeggen dan nodig is, vaak ook nog op een kwetsende manier. Don’t!

Wat is negatieve feedback

Wanneer je feedback geeft, is het handig om zowel de goede als minder goede dingen te benoemen. Op die manier kan de ontvanger zijn/haar werk verbeteren en leren van zichzelf. Maar negatieve feedback is toch een tikkeltje anders dan kritiek. Bij kritiek draait het al gauw om de persoonlijkheid en het gedrag van de ontvanger. Dit maakt het snel té persoonlijk en daardoor kan de ontvanger zich aangevallen of gekleineerd voelen. Niet doen dus!

Feedback geven en ontvangen

Wat is feedback voor jou?

Wat is feedback is voor iedereen verschillend. Niemand doet tegenwoordig hetzelfde en dat maakt onze maatschappij ontzettend divers. Men ontwikkelt zich niet alleen in carrière, maar ook op persoonlijk vlak en meer. Feedback is dus ontzettend belangrijk om op al deze vlakken succesvol en gelukkig te worden.

Wellicht besef je het zelf niet, maar iedereen heeft feedback nodig. Denk maar aan:

 • kersverse ouders
 • lopen van een stage
 • beginnen bij die nieuwe baan
 • krijgen van promotie
 • werken als zzp’r
 • ontwikkelen van een nieuw product
 • etc

In ons dagelijks leven ontvangen wij vaker feedback dan je denkt. Niet te vergeten, dat wij het ook heel vaak geven! Onthoud dat kritiek geven een no go is en dat een compliment nooit kwaad kan. Bedenk dan, wat is feedback voor jou en hoe kan het jou helpen?

Al helemaal bezig met wat is feedback? Lees dan hoe je het beste feedback kan geven aan je collega.