Hoe stel je jezelf voor?

Je hebt er ontzettend veel profijt van als je jezelf met een ‘bang’ kunt voorstellen. In verschillende situaties kan dit belangrijk zijn:

  • een presentatie geven aan collega’s of een andere groep mensen,
  • bij een sollicitatie
  • of zelfs op papier jezelf voorstellen.

Wij beantwoorden in deze blog de vraag op: Hoe stel je jezelf voor?

Hoe stel je jezelf voor met een pakkende introductie

Vanaf moment één de aandacht trekken als jij jezelf voorstelt is key. Daarom hier een paar tips om je voor te stellen met een ‘bang’:

Vertel niet gelijk wat je doet bij welk bedrijf. Jij bent niet alleen je baan. Vraag jezelf af wie je bent volgens je vrienden en familie en waar jij zelf voor staat.
Zo zeg je niet “Ik ben [functie] bij [bedrijf]” maar bijvoorbeeld “mijn naam is [naam] en ik help mensen/heb een passie voor/sta voor]. Dit is iets wat mensen niet snel verwachten en trek je snel de aandacht en nieuwsgierigheid. Maak jouw introductie dus persoonlijk. Wissel dit zinnetje in het voorstellen van jezelf ook af en toe. Zo experimenteer je met de reactie van je publiek en weet je na een tijdje hoe jij jouw introductie zo pakkend mogelijk kan maken. Meer hierover in het artikel van Ted.

Hoe gebruik je je houding bij je introductie

Jouw houding en stem zijn een van de belangrijkste punten om aan te denken. Dit is namelijk het eerste wat mensen opmerken als jij jezelf voorstelt. Veel mensen weten niet wat zij met hun handen moeten doen. Dit is ook lastig. Zorg er voor dat je iets kleins in je handen hebt. Denk aan nieuwslezers die vaak een pen in hun handen hebben. Zij zien er nog steeds professioneel uit. In veel situaties, waarop je jezelf voorstelt, heb je niet een pen of iets kleins bij de hand. Rust nooit je handen net onder je taille maar breng ze hoger naar de borst en tijdens het praten ga je vanzelf al met je je handen praten.

Hoe stel je jezelf voor met je stem

In een TedTalk over “how to introduce yourself like a leader” wordt gepraat over je stem. Als jij je naam noemt, in je introductie, vertel dan je voornaam op een toonhoogte van laag naar hoog en jouw achternaam van hoog naar laag. Tussen je voor- en achternaam komt er ook een stilte van een milliseconde. Deze toonhoogte bij jouw naam en stilte zet mensen aan tot denken dat er nog iets komt, wat juist is.

Het beste kun je voor deze tip: Hoe stel je jezelf voor met je stem, deze video bekijken. Je moet mensen altijd nieuwsgierig naar wie je bent op een subtiele manier maken. Kijk hieronder ook de video.

Zo hebben we de vraag: Hoe stel je jezelf voor, beantwoord in 3 items:

  1. Hoe stel je jezelf voor met een pakkende introductie
  2. Hoe gebruik je je houding bij je introductie
  3. Je stem gebruiken tijdens het voorstellen

Het is misschien cliché maar vergeet niet om jezelf te blijven bij de vraag hoe stel je jezelf voor. Mensen kijken zo door je heen als je niet achter jouw eigen verhaal staat. Geloof in jezelf en zo geloven andere ook in jou en je introductie.

Hoe stel je jezelf voor-workshop

Wil je dat je medewerkers zich ook beter leren voorstellen dan kun je de Workshop Hartelijk Presenteren met Pit boeken.
In deze ‘hoe stel je jezelf voor’-workshop worden de deelnemers door de Hartelijke Dames, met vaart en humor, zich bewust van:

  • hoe je jezelf presenteert,
  • hoe je je stem gebruikt,
  • hoe je luistert
  • en hoe jouw houding is.

Door oefeningen ervaart iedereen direct wat effectief is en wat niet en hoe je je redelijk gemakkelijk kan aanpassen om veel meer effect te hebben.

hoe stel je jezelf voor

Want je wil een goede indruk achterlaten, iemand onthouden, je wil graag dat iemand jou onthoudt, en je wil een opening tot verder contact creëren.

Neem contact met ons op om deze workshop te boeken.