Samenwerken is een belangrijk element in vrijwel elke organisatie. Een goed samenwerkend team zorgt voor een hogere productiviteit en een betere werksfeer. Veel organisaties besteden daarom terecht veel aandacht aan de samenwerking binnen teams. Een teambuilding sessie is één van de manieren om de samenwerking te verbeteren. In dit artikel geven we 5 tips voor teambuilding succes.

Wat is een teambuilding sessie?

Een teambuilding sessie is samen met je collega’s een activiteit ondernemen. Vaak draait het daarbij om samenwerking, een gezamenlijke oplossing verzinnen voor een probleem en elkaar beter leren kennen. Met je collega’s een hapje eten en naar de film is natuurlijk gezellig, maar echte teambuilding is het niet. Op zo’n avond leer je in de praktijk toch vaak de collega’s die je toch al kent beter kennen, terwijl er geen nieuwe verbanden worden gesmeed. Een goede teambuilding sessie heeft dan ook altijd een link naar de inhoud en draait om samenwerking, vertrouwen of juist wat gezonde onderlinge competitie. Gelukkig is er een ruim aanbod in creatieve teambuilding, actieve teambuilding of zogenaamde teambuilding spellen.

Werknemers vragen zich wel eens af wat het nut is van deze activiteiten. Dit betekent echter niet dat teambuilding sessies geen positief effect hebben! Met de juiste aanpak is het een uitstekende manier om het onderling vertrouwen en de communicatie te verbeteren. Ook blijkt teambuilding goed te werken om conflicten in het team te verminderen. Maar hoe kom je tot een juiste aanpak? Houd dan rekening met deze 5 punten voor een teambuilding sessie:

 1. Kijk goed naar de behoeften van je team.
  Kies een activiteit die iedereen in principe leuk zal vinden. Deelnemers mogen geen fysiek risico lopen en het is belangrijk gevoelens van schaamte en vervreemding te voorkomen door een activiteit te organiseren die voor iedereen binnen de mogelijkheden ligt. Wij bieden meerdere teambuilding spellen die zeer worden gewaardeerd door de deelnemers en een veilige leeromgeving creëren door middel van het spelelement.
 2. Bepaal het doel van de teambuilding sessie
  Bedenk vooraf wat het doel is van de sessie. Moet er worden gewerkt aan communicatie, focus, feedback geven, teamgevoel of procesverbetering? Kies dus een teambuilding workshop die naast plezier voldoende aandacht geeft aan de inhoud. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het strategiespel of de communicatie workshop.
 3. Kies de juiste activiteit
  Naast het bepalen van het doel is het belangrijk een activiteit te vinden die past bij het team. Het is van belang daarvoor ook input aan het team te vragen. Sommige mensen zullen meer geïnteresseerd zijn in outdoor activiteiten, terwijl andere liever een spel spelen of een schilderworkshop doen. Probeer daar de juiste balans in te vinden zodat alle teamleden open staan voor de gekozen activiteit.
 4. Zorg voor begeleiding
  Het is een goed idee om een procesbegeleider in te schakelen die meedenkt over het proces en de teambuilding sessie leidt. Deze professional zal de issues die spelen identificeren en er voor zorgen dat deze punten op de juiste manier worden besproken. De procesbegeleider kan deze rol goed vervullen omdat hij/zij een frisse blik heeft én door alle partijen als neutraal wordt ervaren.
 5. Behoud het momentum
  Zorg ervoor dat de teambuilding sessie een follow-up krijgt. Door een traject te plannen met meerdere activiteiten door het jaar heen, zal meer effect worden bereikt dan met een eenmalige bijeenkomst. Teambuilding is immers een proces.

Wij bieden naast teambuilding spellen, ook actieve en creatieve teambuilding sessies. Het is onze ervaring dat er altijd een match mogelijk is tussen ons aanbod en de uiteenlopende wensen van onze opdrachtgevers. Mocht u behoefte hebben aan een sparring partner bij het organiseren van een teambuilding bijeenkomst of traject, dan denken wij graag met u mee.

teambuilding sessie bruggen bouwen