Geen klik met collega’s
Geen klik met collega’s
Communicatie is de smeerolie om goed samen te werken, dat weten we allemaal. En soms is dit nu juist ook het obstakel. Wanneer je totaal geen klik hebt met je collega(s), klant of leidinggevende is het lastig om de communicatie goed te laten verlopen.
En als we onder druk staan, bijvoorbeeld wanneer er een deadline gehaald moet worden of als er iets mis gaat, dan lijdt de relatie met sommigen daar nog meer onder, terwijl je met anderen dan juist heel goed kan optrekken.
Wel of geen klik met collega’s, hoe komt dat?
Die ‘klik’ met collega’s die je hebt, heeft vaak te maken met je communicatiestijl die wel of niet matcht. Als je dat eenmaal in de gaten hebt, kan je ervoor zorgen dat je gaat van geen klik met collega’s naar een effectieve communicatie. Dit gaat niet over persoonlijkheidskenmerken, maar enkel over je voorkeur in communicatie. Bijvoorbeeld:
- Ben je iemand die gemakkelijk (en graag) ruimte neemt, of heb je de voorkeur om ‘ruimte te laten’ totdat je iets gevraagd wordt of je er even over hebt kunnen nadenken?
- Vind je de relatie met je collega’s essentieel, of gaat het je toch vooral om de inhoud van je werk?
Het is niet een wet en natuurlijk ook afhankelijk van situaties, maar je voelt misschien wel aan waar jouw voorkeur ligt op deze 2 ‘assen’. Hier een plaatje met die 2 assen?
Over de communicatiestijlen zijn allerlei modellen over te vinden maar hoe pas je dit nu toe in praktijk?
More Balls Than Most heeft twee workshops waarin we bewust en onbewust aan de slag gaan met de communicatiestijlen om die ontbrekende klik met collega’s op te lossen.
Vind je het lastig om dit onderwerp aan te kaarten bij je leidinggevende maar is dit wel echt iets voor jullie team om aandacht aan te besteden?
Dan hier alvast communicatietip 1:
Is je leidinggevende vooral resultaatgericht, begin dan over jullie samenwerking die efficiënter kan, door beter van elkaar te begrijpen wat je nodig hebt om goed te overleggen. Is je leidinggevende vooral een Verbinder, begin dan over het Team-gevoel en het werkplezier een ‘boost’ geven.
Theater als Spiegel
In Theater als Spiegel gaat het over jullie organisatie, jullie werk en de inhoud. Maar als het tussen de personages niet klikt in de scène, gaat het altijd over de communicatie. Wanneer personages ‘verschillend in de wedstrijd zitten’ kan het flink botsen en is er geen klik. De op maat scènes zorgen voor een gesprek met de zaal: “Wat gebeurt hier nou eigenlijk?” Wat wil deze persoon nu eigenlijk zeggen, een soort ondertiteling van wat er is gespeeld. Bijvoorbeeld:
A: “Hoe mijn weekend was…ja, prima… maar zeg even, wat wil je?”
De ondertiteling hiervan kan zijn: “Tuurlijk wil ik niet dominant of onaardig zijn, maar wees bij mij gewoon to-the-point!!”
B: “ik zie echt niet voor me hoe dit kan lukken. Hebben jullie er wel aan gedacht om eerst uit te zoeken of het de investering waard is, wie wat gaat doen en of we daar tijd voor hebben?
De ondertiteling “Ik wil de boel niet remmen, maar geef me alle details over wat, hoe en waarom, dan functioneer ik het beste”.
C: “Wacht even, voordat we naar het eerste agendapunt gaan, even kort een incheck van iedereen “hoe gaat het met je, hoe zit je er nu bij?”
De ondertiteling “Tuurlijk ben ik ook resultaatgericht, maar wacht even: voor iedereen is een goeie werksfeer toch belangrijk? We moeten het samen doen, dus logisch dat we tijd nemen om elkaar goed te kennen en te weten wat er misschien speelt.”
D: “ Ehm….ja…wat ik hiervan vind? Ik …Ehm..ik denk dat … (Is even stil) Ik vind het gewoon belangrijk dat we goed samenwerken”.
De Ondertiteling “Het is echt niet zo dat ik het alleen maar een ander naar de zin wil maken, maar soms weet ik gewoon niet wat ik zelf belangrijk vind. Dus stel me specifieke vragen, dan kom ik er wel op.”
Bij Theater Als Spiegel hebben we natuurlijk de verschillende voorkeuren voor een ‘communicatiestijl’ in de zaal. Daardoor krijgen de acteurs soms ook tegenstrijdige regie-aanwijzingen. En daarom spelen we ook meerdere opties uit. Want er zijn meer wegen die naar Rome leiden. En intussen krijgt het publiek inzicht in de drijfveer en de communicatiestijl van ieder personage. En daarmee in die van jezelf, of van je collega of je klant.
Of wat dacht je van een workshop in jouw team over de communicatie-stijlen?
Leer in de workshop Communicatiestijlen jouw voorkeursstijl herkennen en ontwikkel met ‘soortgenoten’ jullie gebruiksaanwijzing: de voordelen en valkuilen van ieders communicatiestijl. Die gebruiksaanwijzing presenteer je aan de anderen op de manier die past bij jouw communicatiestijl. Dat kan dus breedsprakig, interactief en enthousiast zijn of kort en met bullets uitgewerkt op een flip-over. Zo voel je wat de stijl van een ander bij jou triggert en kun je vragen aan elkaar stellen over deze manier van communiceren.
Het zal niet voor het eerst zijn dat teamleden na deze workshop écht beter gaan samenwerken en meer gebruik maken van elkaars specifieke kwaliteiten;
van geen klik met collega’s naar effectief samenwerken.