goede sfeer op het werk

Hoe zorg je voor een goede sfeer op de werkvloer?

Het hebben van een positieve sfeer op de werkvloer kan zorgen voor meer gemotiveerde werknemers, iedereen gaat net iets lekkerder in z’n vel zitten en minder werkdruk omdat dit minder gaat voelen als een last. Hier zijn een paar tips voor het creëren van deze goede sfeer op de werkvloer. 

1. Teambuilding

Een band opbouwen met je collega’s is belangrijk. Het is natuurlijk niet verplicht om je collega’s na het werk ook nog eens te zien. Maar elkaar beter leren kennen zorgt voor meer acceptatie en ook nog eens leuke gesprekken bij de koffiecorner. Zo kan je o.a. vrijmibo’s of personeelsuitjes organiseren. Ook kan voor het kantoor een lachworkshop organiseren gaan een goede sfeer op de werkvloer bevorderen. Bij deze workshop doe je oefeningen en activiteiten met als doel: lachen! Zo breek je ook gelijk het ijs met medewerkers die je nog niet zo goed kent.

goede sfeer op het werk

2. Maak duidelijke doelen en beloningen voor de werknemers

Deze tip voor een goede sfeer op de werkvloer is belangrijk voor de mentale stand van alle werknemers. Gemotiveerde en betrokken collega’s krijg je als ze gelijk worden behandeld en duidelijke doelen hebben waar ze naartoe kunnen werken. Met een duidelijke en overzichtelijke aanpak wordt ervoor gezorgd dat werknemers hun prestaties kunnen meten. En dat zorgt weer voor een gezonde concurrentie.

3. Je thuis voelen op werk

Als werknemers op het werk ontspannen zijn, verbeteren hun prestaties. De werkplek zo inrichten dat werknemers zich bijna thuis voelen is dan erg belangrijk. Het zorgen voor relaxte zithoeken, kunst aan de muur of goede koffie is een eerste stap voor een goede sfeer op de werkplek. Ook een ‘clean desk policy’ is van groot belang, want met te veel rommel op je bureau kan je niet werken. Een fotolijstje op je bureau neerzetten of een plantje om het je eigen te maken zorgt er ook voor zodat jij je sneller thuis voelt op werk.

4. Durf complimenten te geven voor een goede sfeer op de werkvloer

Wees niet bang om te laten weten aan je collega’s dat jij ze waardeert. Niet alleen hun prestaties zijn het waard om te benoemen, maar ook de kleine dingen. Zorg dat de complimenten oprecht zijn anders voelt het geforceerd voor beide. Ook hoeven deze complimenten niet persé werkgericht te zijn. Je kan bijvoorbeeld een compliment geven over een hobby van een van je collega’s. Door dit te doen zullen je collega’s dit ook naar jou én mede-collega’s doen.