Lunch and learn (online) organiseren voor je medewerkers

Lunch and learn sessies zijn online meetings die wat minder formeel zijn dat traditionele meetings. Hiermee geef je je medewerkers een kans om met elkaar te leren en nieuwe vaardigheden op te doen voor zakelijke en persoonlijke groei. Tijdens een online lunch ga je samen met al je medewerkers aan de slag.

Lunch and learn (online) organiseren voor je medewerkers

Voorbereiden online lunch and learn

Zorg ervoor dat je een duidelijke datum en tijdstip afspreekt en dat je dit ook op tijd communiceert aan de deelnemers. Kies een online platform (bv. MS Teams, Zoom of Google Meet) uit waar je de meeting op laat plaats vinden en stuur de link naar de online vergadering op tijd rond of plan het in de agenda’s van de deelnemers met hierin de juiste link.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat iedereen een computer of laptop met camera en geluid geeft. En misschien wil je dat iedereen een attribuut ‘meeneemt’ naar de sessie. Denk aan een voorwerp met een verhaal (vakantiesouvenir), een foto of iets anders wat typerend is voor hem of haar. Je kunt tijdens de sessie mensen die willen iets laten vertellen aan de hand van dit voorwerp. Dit kan als opening, maar ook als intermezzo’s gedurende de sessie.

Ten slotte bedenk je op welk thema er vooral gefocust gaat worden. Bijvoorbeeld een bepaald leerdoel dat je al je medewerkers wilt meegeven.

Lunch

Wanneer je de online lunch and learn organiseert moet je natuurlijk ook de lunch regelen. Nu dit online is kan je ervoor kiezen dat je medewerkers zelf een lunch regelen of je stuurt ze een lekkere lunchbox toe. Je kunt je medewerkers ook een waardebon toesturen, waarmee ze zelf iets lekkers kunnen bestellen of uitzoeken.

Lunch and learn (online) organiseren voor je medewerkers

Learn

Bedenk vooraf het grootste uitgaanspunt/thema van de online lunch and learn. Verzamel hierover alle informatie die je kunt vinden of huur iemand in die hier een presentatie over kan geven. Maak het daarnaast leuk voor de medewerkers door het interactief te maken. Zo zou je bijvoorbeeld een spel kunnen toevoegen waarmee je de samenwerking ook stimuleert. Enkele voorbeelden voor een leuk spel zijn:

  • Online Innovatie game: het spel bevordert ideevorming en creatief denken in teams op afstand
  • Online Race around the world: een interactieve online teambuildingsactiviteit waarbij je team uitgedaagd wordt de weg over de hele wereld te vinden.
  • Online Mindboost: Jan Reinder spreekt over het onmogelijke mogelijk maken, je toekomst creëren en oude patronen los laten. Hiermee creëert hij een onvergetelijke show vol magie.

Wil je iedereen laten meegenieten van de lunch en learn meeting? Laat dan de sessie begeleiden door een online moderator. Zij zorgen voor een online sessie die klopt van begin tot eind, zorgen voor de nodige interactie en houden ook de leerdoelen van een sessie in de gaten. Zij helpen vooraf mee bij het vorm geven van de sessie en geven naderhand ook een terugkoppeling als dat gewenst is.

Op zoek naar een Online Moderator? Kijk dan op deze pagina.