Slechte concentratie thuiswerken

Tijdens de corona periode werken heel veel medewerkers thuis. Door het thuiswerken kunnen je medewerkers eerder hun concentratie verliezen. Bijvoorbeeld doordat ze willen multitasken, zoals tussen het werk door de was ophangen en de vaatwasser uitruimen. Of even kletsen met huisgenoten of de buren.  Wij geven 4 tips om de concentratie van medewerkers tijdens het thuiswerken te verbeteren . Én hoe je op een leuke manier deze tips aan ze kunt overbrengen.

4 tips om de concentratie van je medewerkers tijdens thuiswerken te verbeteren

 1. Faciliteer een goede werkplek voor je medewerkers
  Zorg ervoor dat je medewerkers thuis een vaste en goede plek hebben om te werken. Bijvoorbeeld door het faciliteren van een bureaustoel, een bureau of een beeldscherm. Je presteert beter als je in een prettige werkhouding zit achter een bureau of eettafel. Als je werkplek ook leuk is ingericht naar ieders eigen smaak, heb je ook meer plezier om te werken. TIp: Geef je werknemers een cadeaubon om hun werkplek thuis op te leuken met een plant, schilderij of een kleurtje op de muur. In de online overleggen kun je dan elke keer 1 of 2 collega’s vragen wat zij hebben ‘opgeleukt’.
 2. Maak samen een planning
  Als je gestructureerd aan het werk gaat weet je wat je te doen staat. Plan naast het werk ook samen pauzes in. Veel medewerkers die thuiswerken vergeten om pauze te nemen. Je kunt samen bespreken om meerdere korte pauzes in te plannen om zo de concentratie te verbeteren.
 3.  Doe als of je echt naar het werk gaat
  Veel mensen werken thuis in hun pyjama. Dat is wel lekker comfortabel, maar je wordt er niet productiever van. Start de dag zoals je normaal naar kantoor gaat; aankleden, ontbijten en misschien zelfs een rondje lopen door de buurt. Door te doen alsof je echt naar je werk gaat, krijg je meer energie en hebben je medewerkers meer concentratie tijdens het werk.
 4. Motiveer ‘online’ small talk
  Op het kantoor maak je geregeld een praatje met collega’s in de gang of bij het koffieapparaat. Als je thuis werkt, hebt je minder contact met je collega’s en het contact wat er is, is vaak gefocust op werk. Creeer tijdens online vergaderingen ook momenten om kort met elkaar de dag door te nemen. Bijvoorbeeld in Break-outs of door iedereen een voorwerp of foto aan de start van de vergadering te laten zien en er iets over te vertellen. Even 5 minuten een collegiale small talk zorgt voor de nodige ontspanning en daarna voor de nodige concentratie. 

Alleen hoe breng je deze tips voor het verbeteren van de concentratie bij thuiswerken over aan je medewerkers? Zitten je medewerkers echt op deze thuiswerk-tips te wachten? En gaan ze het echt verbeteren?

Door er een positieve en luchtige draai aan te geven , kun je het in ieder geval wel stimuleren. Bijvoorbeeld met onze online variant van ‘multitasken bestaat niet’.

Nog één laatste tip om de concentratie te verbeteren: Leg je telefoon weg! Zorg er natuurlijk wel voor dat je bereikbaar bent voor je werk, maar social media kan ook even wachten tot een pauze. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat je brein meer moeite moet doen om je weer te laten concentreren op je werk, nadat je eventjes afgeleid bent. 
 

slechte concentratie thuiswerken