Brainstorm sessie organiseren: De Kunst van het Brainstormen

Vandaag duiken we in de wereld van brainstormsessies. Deze levendige bijeenkomsten, doordrenkt met ideeën, zijn als een cocktail van creativiteit en chaos.

Vind jullie verborgen schat aan creativiteit

Brainstormsessies zijn als schatkisten vol onontdekte ideeën en oplossingen. Het is de perfecte manier om uit de sleur van dagelijkse gedachten te breken en nieuwe perspectieven te omarmen. Maar hoe organiseer je een goede brainstorm sessie? Hier zijn enkele tips:

1. Een creatieve locatie om een brainstorm sessie organiseren

Begin met het kiezen van de juiste locatie. Liever niet op je al wel vertrouwde, wellicht iets te cleane, werkplek. Zorg ervoor dat de omgeving deelnemers inspireert en uitnodigt tot openheid. Een stukje reizen om bij de bestemming te komen, is vaak ook geen slecht idee. Vooral niet als het een groene reis door de bossen betreft. Een goede locatie is bijvoorbeeld de Hoorneboeg dichtbij Hilversum of The white door studio of Droog in Amsterdam.

2. De juiste mensen

Zorg voor goede begeleiding. Met de juiste facilitator zorg je ervoor dat de brainbrainstormsessie soepel verloopt. Het is belangrijk om een facilitator te hebben bij een brainstormsessie omdat hij of zij de sessie kan structureren, de groep kan leiden naar het gewenste resultaat, en een open constructieve sfeer kan creëren. Een goede facilitator zorgt ervoor dat alle deelnemers aan bod komen en stimuleert de (creatieve) denkvermogens van de deelnemers.

Een facilitator kan ook helpen om de sessie te documenteren en afspraken te maken over vervolgacties. Door een facilitator in te huren, kun je er zeker van zijn dat je het maximale uit je brainstormsessie haalt en dat je ideeën genereert die je bedrijf vooruit kunnen helpen.

More Balls Than Most heeft verschillende formats om een brainstorm sessie te begeleiden.

  • In de workshop Brainshake. In deze creatieve brainstorm workshop gaan we je brein shaken om het creatieve denkproces te (her)activeren.
  • Jongleren  is de ultieme oefening om de werking tussen onze hersenhelften te stimuleren. Tijdens de workshop creëren we korte brainstorm momenten om bepaalde ideeën en gedachten naar boven te halen. Een ideale start voor een brainstorm.
  • Wil je liever begeleiding van A tot Z en houden jullie een beetje van competitie? Dan is onze Dragons Den dé optie! In 1 of 2 dagen gaan we met jullie mensen aan de slag verschillende pitches te maken. Aan het eind van de dag(en) worden deze gepresenteerd aan een jury.

Daarnaast is het goed om mensen met verschillende achtergronden en perspectieven uit te nodigen. Het samenbrengen van diverse denkwijzen is de sleutel tot een vruchtbare brainstormsessie. Denk aan collega’s, vrienden of experts die een frisse blik kunnen werpen op het onderwerp.

organiseren van brainstorm sessie

3. Wat is eigenlijk de vraag?

Formuleer een duidelijke vraag of uitdaging waar de brainstormsessie zich op zal richten. In een mag en kan alles gezegd worden, maar het is wel fijn om bij de start vooraf gestelde kaders mee te geven om uiteindelijk ook tot een bruikbaar resultaat te komen. Dit geeft richting aan de brainstorm en helpt deelnemers zich te concentreren op het doel.

4. Laat de creativiteit stromen tijdens het organiseren van een brainstorm sessie

Tijdens de brainstormsessie moeten deelnemers zich vrij voelen om te spreken zonder angst voor oordeel. Zorg dat iedereen zich veilig voelt voordat je begint. Psychologisch veiligheid voor brainstormen is een van de voorwaarden. Niets wat wordt gezegd is raar of stom. Moedig wild denken aan.

5. Brainstormregels

Het kan nuttig zijn om enkele brainstormregels in te stellen. Denk aan regels zoals “stel vragen in plaats van kritiek te leveren” of “laat anderen uitspreken voordat je reageert.” Deze regels helpen bij het behoud van een positieve sfeer en bevorderen open communicatie. Onze brainstorm expert kan jullie hier ook goed bij helpen.

6. Croissants en goede koffie

En laten we niet vergeten, de knisperende verse croissants en geweldige koffie! Een beetje comfort food kan wonderen doen om de stemming op te peppen en de creativiteit te stimuleren.

7. Ideeën selecteren aan het eind van de brainstorm

Na de brainstormsessie is het tijd om de ideeën te evalueren en te selecteren. Betrek de groep bij dit proces en kies de meest haalbare en veelbelovende ideeën om verder te ontwikkelen.

8. Actieplan na het organiseren van een brainstorm sessie

Een brainstormsessie is slechts de eerste stap. Zorg ervoor dat er een concreet actieplan wordt opgesteld om de geselecteerde ideeën tot leven te brengen. Verdeel verantwoordelijkheden en stel deadlines.

brainstormsessie organiseren

Een sprankelende creatieve brainstorm

Dus daar heb je het, de kunst van het organiseren van een brainstormsessie. Het draait allemaal om het creëren van een stimulerende, veilige en inclusieve omgeving waarin ideeën vrij kunnen stromen. Met de juiste mix van mensen, de vraagstelling, en natuurlijk die lekkere koffie, kun je een sprankelende creatieve brainstorm ontketenen. Dus waar wacht je nog op? Trommel wat vrienden op, haal die knisperende croissants van de bakker en laat de ideeën vloeien. Veel brainstormplezier!

Wil je werken aan een betere opname van de nieuwe medewerkers in je team?

Neem contact met ons op of een van bovenstaande workshop of andere workshop die hieraan kunnen bijdragen.