Eilandjescultuur doorbreken

“Onze afdeling werkt echt super samen! Wij halen, in tegenstelling tot de andere afdelingen, al onze doelen!” Een van de veel voorkomende oorzaken van eilandjescultuur; alleen oog voor het behalen van de doelen van je eigen afdeling of team. Echter kan het doorbreken van eilandjescultuur veel miscommunicatie en kosten voorkomen en een betere werksfeer creëren. doorbreken eilandjescultuur

Weg met de Eilandjescultuur: Hoe samenwerking de organisatie versterkt!

In veel corporate omgevingen komt het voor: de eilandjescultuur. Het fenomeen waarin verschillende afdelingen als geïsoleerde eilandjes opereren, waardoor waardevolle kennis en ideeën niet worden gedeeld met andere afdelingen. Echter zorgt eilandjescultuur voor zoveel gemiste kansen voor een organisatie. Juist het delen van kennis en leren van elkaar brengt je organisatie naar een hoger level. Hoe doorbreek je nou die eilandjescultuur? Hieronder  5 tips:

  • 1 Creëer een gedeelde visie

Een essentiële stap om de eilandjescultuur te doorbreken, is het creëren van een gedeelde visie voor de organisatie. Breng de verschillende teams bij elkaar en laat ze samen werken aan een gemeenschappelijk doel. Onze workshop Bruggen Bouwen naar de Toekomst geeft op een luchtige manier inzicht in de kracht van samenwerken en het belang van het delen van kennis om tot een gezamenlijk eindresultaat te komen. In de workshop is het mogelijk om af te sluiten met het creëren van een top 5 van verbeterpunten in de samenwerking samengesteld door de deelnemers zelf!

  • 2 Stimuleer open communicatie

Een andere belangrijke tip is het bevorderen van open communicatie tussen de verschillende afdelingen. Zorg ervoor dat er regelmatig overleg is, waarbij ideeën vrij kunnen stromen zonder angst voor ideeën diefstal. In de workshop Brainshake maken we de hersenen los en dagen we de mensen uit om buiten de gebruikelijke kaders te denken. Niks is gek of raar en alles mag. Niet “Ja, maar…” maar “Ja, en…”. Deze workshop zorgt voor plezier, verbinding, een kijk in ieder zijn manier van denken en wellicht ook mooie innovatieve ideeën.

  • 3 Beloon Samenwerking

Om een echte cultuurverandering te bereiken, moet samenwerking worden beloond en erkend. Creëer een beloningssysteem dat het delen van kennis en het samenwerken tussen afdelingen aanmoedigt. Een voorbeeld is een jaarlijkse prijsuitreiking, waarbij de “Samenwerkingsheld van het Jaar” wordt bekroond met een ‘Gouden Eilandje’ als erkenning voor hun bijdrage aan het doorbreken van de eilandjescultuur.

  • 4 Afdeling gemixt lunchen

Lunch één keer per week niet met je eigen afdeling, maar gemixt met andere collega’s. In plaats van Cookie Friday bijvoorbeeld Mix Monday! Onze Hartelijke Dames kunnen helpen om deze nieuwe trend op een feestelijke manier in te luiden en de mensen een handje te helpen om de drempel over te gaan om naast een andere collega te gaan zitten.

  • 5 Nodig verschillende afdelingen uit bij een brainstorm

Het kan heel verfrissend werken om een aantal collega’s van andere afdelingen uit te nodigen voor een brainstorm. Of het nu gaat om een nieuw of een (lang)lopend project. Zij zorgen ervoor dat je scherp blijft en je het brainstormen niet beperkt tot binnen jouw afdeling, maar ook nadenkt wat het voor een effect kan hebben voor de gehele organisatie.

Samen Sterk!

Het doorbreken van de eilandjescultuur is cruciaal voor het succes van elke organisatie. Door een gedeelde visie te creëren, open communicatie te stimuleren en samenwerking te belonen, kan de organisatie optimaal profiteren van de kennis en ideeën van al haar medewerkers. Dus laten we de denkbeeldige bruggen bouwen tussen onze “eilanden” en gezamenlijk succesvolle wateren bevaren. Want zoals het oude gezegde luidt: “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!”

Wil je werken aan een betere opname van de nieuwe medewerkers in je team?

Neem contact met ons op of een van bovenstaande workshop of andere workshop die hieraan kunnen bijdragen.