Maak de introductie van nieuwe medewerkers geslaagd

Met bonzend hart komen ze bij jullie voordeur aan. Sommige nieuwe medewerkers hebben enorm veel zin om hun nieuwe collega’s te ontmoeten en zijn lekker outgoing. Andere vinden zo’n introductie juist erg spannend en kijken er misschien wel tegenop.

Wellicht herinner je jouw eerste werkdag nog? Hoe iemand de eerste dagen bij een bedrijf ervaart kunnen bepalend zijn voor hoe lang een medewerker bij een bedrijf blijft. Het is natuurlijk de bedoeling dat een medewerker de bedrijfscultuur leert kennen, maar ook direct enkele collega’s ontmoet waarmee het goed klikt.

Wanneer een bedrijf nieuwe medewerkers aanneemt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zich welkom voelen en snel opgenomen worden in het team. Een goede introductie kan helpen om nieuwe medewerkers te laten wennen aan de bedrijfscultuur, het werk en de collega’s. In deze blog bespreken we enkele tips voor het succesvol introduceren van nieuwe medewerkers.

medewerkers introductie nieuwe

Tips voor een introductieprogramma voor nieuwe medewerkers

  • Introductieplan

Een goed begeleide introductie kan helpen om nieuwe medewerkers snel op de hoogte te brengen van de belangrijkste informatie over het bedrijf en hun nieuwe functie. Het introductieplan kan bijvoorbeeld bestaan uit een introductievideo, een rondleiding door het bedrijf en kennismaking met belangrijke collega’s. Zorg ervoor dat het plan duidelijk en overzichtelijk is en dat er voldoende tijd wordt ingepland voor vragen en feedback.

  • Stel een buddy of mentor aan

Het kan nuttig zijn om een ervaren medewerker aan te stellen als buddy of mentor voor de nieuwe medewerker. Deze persoon kan de nieuwe medewerker begeleiden en ondersteunen tijdens de eerste weken op de nieuwe werkplek. De buddy kan helpen bij het wegwijs maken in het bedrijf, het beantwoorden van vragen en het introduceren van de nieuwe medewerker bij collega’s.

  • Organiseer een verbindende welkomstbijeenkomst voor het hele bedrijf

Afhankelijk van het aantal nieuwe medewerkers, kun je besluiten om maandelijks, elk kwartaal, elk half jaar of jaarlijks een verbindende welkomstbijeenkomst te organiseren. Dit is leuk voor nieuwe medewekers, maar zeker net zo leuk voor het gehele bedrijf. Het zorgt er voor dat de nieuwe medewerkers zich meer verbonden voelen met hun nieuwe collega’s maar ook dat bestaande collega’s met elkaar verbonden blijven. Hiermee vang je dus twee vliegen in een klap. Wij merken dat onze Wolact, het Netwerkspel en het Puzzelspel uitermate geschikt zijn om tijdens deze bijeenkomsten te zorgen voor meer verbinding tussen (nieuwe) collega’s.

  • Zorg voor duidelijke communicatie

Goede communicatie is essentieel bij het introduceren van nieuwe medewerkers. Zorg ervoor dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over wie verantwoordelijk is voor de introductie en wie de nieuwe medewerker kan benaderen met vragen en opmerkingen.

  • Evalueer regelmatig

Het is belangrijk om regelmatig te evalueren hoe de introductie van de nieuwe medewerker verloopt. Bespreek met de nieuwe medewerker hoe hij of zij zich voelt op de nieuwe werkplek en of er nog vragen of problemen zijn. Daarnaast is het nuttig om ook met de buddy of mentor te bespreken hoe de introductie verloopt en of er nog verbeterpunten zijn.

Een goede introductie kan helpen om nieuwe medewerkers snel op te laten nemen in het team en om ze zich welkom te laten voelen. Tackle bovenstaande punten en je komt gegarandeerd beter uit de bus als werkgever bij je nieuwe medewerkers.

Wil je werken aan een betere opname van de nieuwe medewerkers in je team?

Neem contact met ons op of een van bovenstaande workshop of andere workshop die hieraan kunnen bijdragen.