minder stress op werkvloer

Hoe omgaan met stress op de werkvloer?

Hoofdpijn, je maag overstuur, pijn in je borst of een gebrek aan slaap. Naast dat kan stress leiden tot depressie. Stress doet dus onnodig veel slechte dingen voor ons mentaal en fysiek. Deze tips kunnen je helpen omgaan met stress op de werkvloer zodat je weer een positief effect krijgt op je werk maar ook buiten werk.

1. Leer nee te zeggen

Neem niet alles aan wat mensen van je vragen. Je helpt er namelijk niemand mee als je overspannen bent. En al helemaal niet jezelf. Het zijn van een people-pleaser heeft ook een negatieve kant en dat is als mensen dat door hebben en hiervan gaan profiteren. Begin eerst nee te zeggen tegen de kleine dingen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je eigenlijk geen zin hebt om naar de vrijmibo te gaan of als je even geen tijd hebt om koffie te halen voor je afdeling. Probeer zo los te laten. Hierdoor ga je in elk geval minder stress op de werkvloer ervaren.

minder stress werkvloer

2. Eet gezonder

Gezond en voedzaam eten heeft veel effect op je mentale gezondheid. Zorg dat je minder suiker eet. Door suiker gaat je energy heel snel omhoog maar daarna heel snel omlaag. Eet meer Omega-3vetzuren om je humeur te verbeteren. Het drinken van koffie helpt ook niet echt het verminderen van stress op de werkvloer. Probeer hiervoor een ander alternatief: thee of een sapje.

minder stress op werkvloer

3. Perfectionistisch

Niet alles hoeft perfect te zijn. Fouten maken mag, zo leer je ook weer nieuwe dingen. Neem ook gewoon genoegen met dingen die gelukt zijn. Je mag best trots zijn op je prestaties. Denk niet te veel na over dingen waar je geen macht over hebt. De woorden “wat als..” komen dan zeker vaak op maar probeer dat te vermijden door positief te denken. Zo kun je beter omgaan met stress op de werkvloer. Inzicht in eigen prestaties en hoe je omgaat met nieuwe uitdagingen, krijg je tijdens de jongleertraining met reflectie.

4. Anti stress workshop op de werkvloer organiseren

Door een anti stress workshop te organiseren leer je wat voor stress jij en je collega’s eigenlijk hebben op de werkvloer en hoe jullie dit kunnen herkennen. Ook leer je hoe je je kan ontspannen door middel van makkelijke oefeningen. Het resultaat van dit soort anti stress workshops is vaak dat werknemers zich minder snel ziek gaan melden en productiever te werk gaan.

Teambuilding voor kleine groepen 2