RSI Voorkomen Bij Thuiswerkers

Wat is RSI? RSI is een afkorting en staat voor ‘Repetitive Strain Injury’. RSI is een verzamelnaam voor klachten, symptomen en syndromen die komen in de bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers.

Klachten kunnen worden veroorzaakt door repeterende bewegingen. Factoren op het werk spelen vaak een rol bij het ontstaan van RSI-klachten. Een aantal veel voorkomende klachten zijn: Muisarm, Tennisarm en carpaal Tunnel Syndroom.

juggling-training-workshop-teambuilding

RSI voorkomen

Er wordt momenteel een hoop vanuit huis gewerkt. En waarschijnlijk is niet ieders thuiswerkplek ergonomisch ingericht. Een aantal dingen die RSI kunnen veroorzaken hebben te maken met een slechte houding of een verkeerde indeling van de werkplek. Hierbij komen een te lage of te hoge stoel kijken, maar ook het beeldscherm niet op de juiste hoogte of het hebben van geen armleuningen aan je stoel. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden om RSI te voorkomen tijdens het thuiswerken.

Ook repeterende bewegingen kunnen RSI veroorzaken, een hele dag typen op een computer is voor je lichaam dus niet het beste wat je kunt doen. Af en toe een pauze nemen en afwisseling van je bewegingen is ontzettend belangrijk.

RSI voorkomen met jongleren

Beweging is dus erg belangrijk bij het voorkomen van RSI-klachten en al helemaal bij thuiswerkers. Neem pauzes tijdens je werkdag en vergeet niet te bewegen.

Wat is een betere beweging dan jongleren? Het helpt met het voorkomen van RSI en het enige wat je nodig hebt zijn drie kleine balletjes. Denk je nu bij jezelf, ‘maar ik kan helemaal niet jongleren.’ Dat maakt niet uit, het is niet zo moeilijk om te leren. Volg de volgende stappen:

  1. Zorg voor drie bij elkaar passende ballen die niet stuiteren.
  2. Houd twee ballen in je dominante hand en een in de andere hand
  3. Sta met handpalmen naar boven en armen in een hoek van 90 graden
  4. Gooi een van de twee ballen met de dominante hand rustig in de lucht
  5. Gooi de bal in de andere hand direct na de eerste bal in de lucht
  6. Gooi nu ook de tweede bal uit de dominante hand in de lucht
  7. Vang de ballen in de volgorde waarin ze zijn gegooid
  8. Oefen het opgooien met een bal in beide richtingen
  9. Jongleer met twee ballen en klap in plaats van de derde bal
  10. Oefen elke dag met twee en drie ballen

Wil je iets meer hulp bij het jongleren of even wat leuks doen met collega’s nu we allemaal vanuit huis moeten werken? Boek dan onze online jongleer training. Een professional leert  hier jou en je collega’s op een leuke interactieve manier jongleren.

Bron: www.hetrugcentrum.nl