Teambuilding vertrouwen: werk aan het vertrouwen binnen je team (ook online)

Vertrouwen is de basis voor een succesvol team. Misschien nu dat we online werken, wel meer dan ooit. Zonder vertrouwen is teamwork eigenlijk onmogelijk. Het komt te voet en gaat te paard. Vertrouwen in een team is ongrijpbaar. Het opbouwen daarvan kun je niet afdwingen. Daarom hieronder 5 praktische tips voor het versterken van vertrouwen in teams.

Maar eerst, wat is vertrouwen eigenlijk?

Vertrouwen betekent volgens het woordenboek: betrouwbaar achten, bouwen, geloof hebben. Mooie woorden, maar wat betekent het concreet als je een team hebt waarin men elkaar vertrouwt? Hierbij enkele voorbeelden van hoe een team met een hoge mate van vertrouwen te herkennen is:

·         ze durven zich uit te spreken

·         ze durven feedback te geven en ontvangen

·         ze geven grenzen aan

·         ze weten wat hun einddoel is

Wil jij als team aan de slag om het teambuilding vertrouwen te versterken en dit tijdens een beleidsdag, teammeeting of in een teamvergadering te integreren? Probeer dan eens een van de volgende oefeningen:

1. Praat niet teveel over vertrouwen, maar doe er wat aan
Sommige teamleden en managers hebben de neiging het onderwerp ‘Vertrouwen in het team’ en soms zelfs de ‘Veiligheid in het team’ regelmatig ter sprake te brengen. Dat werkt averechts. Je kunt vertrouwen niet afdwingen door het belang ervan te benadrukken of door vertrouwen tot kernwaarde uit te roepen. Alleen door elkaar (beter) te leren kennen en positieve gezamenlijke ervaringen te creëren, wordt vertrouwen en veiligheid in het team opgebouwd.

2. Leer je collega’s echt kennen
Je zult je er over verbazen hoe weinig teamleden soms van elkaar weten. Een basale oefening hiervoor is iedereen iets over zichzelf laten vertellen. Gewoon over bijzondere hobby’s, de mooiste vakantie, hoogtepunt in het werk, etc. Je kunt ook kiezen voor een iets ludiekere vorm waarbij de teamleden een voorwerp meenemen en aan de hand daarvan iets persoonlijks vertellen. Een iets originelere manier is de ‘Teambingo’. Geef je team een bingokaart vol grappige wetenswaardigheden van teamleden (‘Houdt van Barbra Streisand’, ‘Doet aan vliegvissen’, ‘Heeft professioneel getennist’). Je wint de bingo als je als eerste de namen van de teamleden bij de feitjes hebt genoteerd. Vergeet niet een leuk prijsje weg te geven.

3. Leer elkaars sterke punten
Teamleden weten elkaar vaak onvoldoende te vinden. Niet uit onwil, maar simpelweg omdat ze niet weten wat de specifieke kwaliteiten in het team zijn. Doe daarom eens het kwaliteitenspel: laat de teamleden in gesprekjes kwaliteiten verzamelen die bij hen passen en bespreek deze. Dit kan al heel eenvoudig door in een break-out met 3 of 4 personen elkaars kwaliteiten op te noemen. Deze kun je in de document opschrijven of met online Whitebord of online post it’s. Bespreek de kwaliteiten steeds per persoon. Dus 1 persoon ontvangt de kwaliteiten en de andere 2 of 3 personen geven kwaliteiten.

Het is handig dat een persoon (niet de ontvanger) de kwaliteiten noteert. Zo kan de ontvanger volop genieten! Je zult zien dat mensen kwaliteiten benoemen, die je misschien zelf niet had verwacht of die jij ‘normaal’ vindt.

Hierna kun je de uitkomsten meteen vertalen naar de samenwerking in de praktijk. Wat zou ieder teamlid met zijn kwaliteiten meer of minder kunnen doen?

Teambuilding vertrouwen: werk aan het vertrouwen binnen je team (ook online)

4) Een goed conflict is het halve werk
Als teamleden elkaar wat beter kennen, durven ze meer en dat kan soms tot conflicten leiden. Als er een conflict ontstaat binnen het team, is dat gek genoeg ook een goed teken. Kennelijk durven teamleden hun mening te geven. Het vertrouwen in het team maakt een sprong als zo’n conflict kan worden besproken en door het team kan worden opgelost. De teammanager zal hierbij een leidende rol moeten spelen. Structureer het gesprek, zorg dat iedereen zijn zegje kan doen, vat de opties samen en laat het team besluiten. Bespreek daarna weer wat wel en niet hielp bij het oplossen van het conflict.

Lukt het niet om het conflict binnen het team op te lossen, schakel dan hulp in, van leidinggevenden of externen. Een conflict onberoerd laten of negeren werkt averechts en zal de sfeer binnen het team negatief beïnvloeden.

5. Creëer positieve gezamenlijke ervaringen
Voor het versterken van het vertrouwen en het creëren van gezamenlijke ervaringen is Teambuilding uitermate geschikt. Live bij elkaar komen zit er nog even niet in. Maar gelukkig zijn er vele online Teambuilding mogelijkheden om de band met elkaar te versterken. Naast de Online Bingo en Pubquizen, zijn er ook Teambuilding activiteiten waarbij er samen een probleem opgelost moet worden, beslissingen gemaakt moeten worden en waarbij ieders (net ontdekte) kwaliteiten kunnen worden benut. Hieronder een aantal voorbeelden. Bespreek achteraf wat wel en niet hielp bij het behalen van het resultaat.

– CSI Home Office: In CSI Home Office kruipen externe online teams in de huid van een rechercheur om een zaak op de lossen die bol staat van beroemdheden, omkoperij en machtsverhoudingen.  De teams pakken elk stuk van het mysterie aan en komen tussendoor bij elkaar om motieven te bespreken en onderliggende verbanden te leggen. Zo heeft elke deelnemer een specifieke rol en verantwoordelijkheid in het bepalen en samenstellen van het bewijs. Teamvaardigheden voor het werken op afstand zoals kritisch denken, probleemoplossingen, gezamenlijke besluitvorming en het nauwkeurig meten van teamsucces worden hierdoor versterkt. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

– Online Escape Room: Bij deze online escape room duik je in The Dark Web om de ware identiteit van een hacker te onthullen voordat de tijd om is. Samenwerking is key in deze online escape room. Nieuwsgierig? Kijk dan even op deze pagina. Nieuwsgierig? Kijk dan hier.

–  Peak performance: Online Peak Performance is een teambuildingsactiviteit op afstand waarbij teams naar de top van de Mount Everest klimmen en veilig terugkeren naar het basiskamp tijdens een expeditie van 20 dagen (1 dag is 120 seconden).

Het is een boeiend en ervaringsgericht spel dat is ontworpen om begrip en het samenwerken als één team op afstand te stimuleren. Na het spel gebruiken deelnemers reflecterende observatie om te identificeren wat er tijdens de oefening is gebeurd, welke beslissingen ze hebben genomen en wat de gevolgen zijn van deze beslissingen.

Benieuwd naar dit spel? Kijk dan hier.

teambuilding-vertrouwen