Studiedag organiseren

hoe een succesvolle leerervaring te creëren

Een studiedag organiseren is een waardevolle gelegenheid om professionals samen te brengen, kennis te delen en nieuwe vaardigheden te verwerven. Of het nu gaat om onderwijzers, werknemers uit het bedrijfsleven of gezondheidszorgprofessionals, een goed georganiseerde studiedag kan een positieve invloed hebben op de groei en ontwikkeling van de deelnemers. In dit artikel delen we enkele belangrijke stappen om een succesvolle studiedag te organiseren.

organiseren studiedag

1. Doelstellingen studiedag bepalen:

Het eerste en belangrijkste aspect van het organiseren van een studiedag is het vaststellen van duidelijke doelstellingen. Wat wil je bereiken met de studiedag? Zijn er specifieke onderwerpen die je wilt behandelen of vaardigheden die je de deelnemers wilt bijbrengen? Het hebben van heldere doelstellingen zal je helpen bij het bepalen van de inhoud en structuur van de dag.

2. Planning en logistiek studiedag organiseren:

Zodra de doelstellingen zijn vastgesteld, is het tijd om de planning en logistiek te regelen. Kies een geschikte datum en locatie die gemakkelijk toegankelijk zijn voor de deelnemers. Zorg voor voldoende ruimte, audiovisuele apparatuur en eventuele andere benodigdheden zoals catering. Maak een gedetailleerd schema van de dag, inclusief presentaties, workshops en pauzes.

3. Boeiende sprekers en workshops voor de studiedag:

Een van de belangrijkste aspecten van een succesvolle studiedag is het aantrekken van boeiende sprekers en het aanbieden van interessante workshops. Identificeer experts op het gebied van de onderwerpen die je wilt behandelen en nodig hen uit om te spreken. Zorg voor een goede variatie in het programma, zodat de deelnemers kunnen kiezen uit verschillende sessies die aansluiten bij hun interesses en behoeften.

Een gevarieerd programma zorgt voor de juiste dynamiek! Zo hebben wij onlangs in Utrecht een jongleertraining ingezet bij een studiedag voor huisartsen. Hieronder hun review:

“Aan het eind van onze studiemiddag was het heerlijk om nog even een uurtje te jongleren. De workshop werd met energie en humor gebracht en er werden leuke toespelingen gemaakt op onze organisatie. Kortom: Een aanrader!”

De Wolact en de Jongleershow worden geregeld ingezet als een opening of afsluiting van een studiedag om het thema en de visie van het nieuwe jaar op een luchtige en humorvolle manier neer te zetten.

Of denk aan een programma met een workshop carrousel met verschillende workshops zoals: een Zangworkshop, Rhythm & Connection en een Lachworkshop.

studiedag organiseren

4. Interactieve leermogelijkheden:

Stimuleer actieve deelname en interactie tijdens de studiedag. Werk met interactieve elementen, zoals groepsdiscussies, oefeningen of casestudies, om de deelnemers te betrekken bij het leerproces. Dit vergroot de betrokkenheid en zorgt voor een effectievere kennisoverdracht.

5. Evaluatie en follow-up van de studiedag:

Na afloop van de studiedag is het essentieel om de tevredenheid van de deelnemers te evalueren en feedback te verzamelen. Dit kan worden gedaan aan de hand van enquêtes of evaluatieformulieren. Gebruik deze feedback om toekomstige studiedagen te verbeteren. Daarnaast is het ook belangrijk om een follow-up te bieden na de studiedag, bijvoorbeeld door middel van aanvullende materialen of online bronnen.

Het organiseren van een succesvolle studiedag vereist zorgvuldige planning, boeiende inhoud en aandacht voor de behoeften van de deelnemers. Door duidelijke doelstellingen vast te stellen, een goed programma te creëren en interactieve leermogelijkheden te bieden, kun je een waardevolle leerervaring creëren voor alle deelnemers. Vergeet niet om de tevredenheid te evalueren en feedback te verzamelen om toekomstige studiedagen te verbeteren. Met de juiste inspanning en aandacht voor detail kan een studiedag een effectief middel zijn om professionals te helpen groeien en zich te ontwikkelen in hun vakgebied.

Lees hier onze reviews.

Wil je werken aan een betere opname van de nieuwe medewerkers in je team?

Neem contact met ons op of een van bovenstaande workshop of andere workshop die hieraan kunnen bijdragen.